Properes

01/09/2014 - 30/09/2014
Exposició itinerant: "Premi disseny per al reciclatge 2013"

Històric

Exposició itinerant: "Premi disseny per al reciclatge 2013"

Del 01/09/2014 al 30/09/2014

Durant el mes de setembre hi haurà aquesta exposició en la planta baixa de l'edifici ICTA-ICP.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha muntat una exposició itinerant que recull les candidatures guanyadores i les que van rebre una menció especial del jurat de l’edició 2013 del Premi Disseny per al Reciclatge, que es va lliurar el 15 d’octubre de 2013. Les candidatures seleccionades també estan presents mitjançant fotografies.

El Premi Disseny per al Reciclatge distingeix els productes, els projectes, les estratègies i els materials que integren els criteris de prevenció de residus, l’ús de material reciclat o la millora de la reciclabilitat. És una de les iniciatives de l’ARC per promoure l’ecodisseny com a eina per assolir l’eficiència de recursos. L’ARC fa mes d’una dècada que treballa en aquesta iniciativa i convoca aquest Premi cada dos anys, essent aquesta la setena edició.

El Jurat d’aquesta edició del Premi està format per entitats de reconeguda experiència en ecodisseny, com són: l’Associació de Disseny Industrial i del Foment de les Arts i del Disseny (ADI-FAD); l’Associació de Dissenyadors Professionals (ADP); el BCD Barcelona Centre de Disseny; la Direcció General de Qualitat Ambiental del Dept. de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; el Grup d’Anàlisi i Gestió Ambiental del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili; Eco Intelligent Growth (EIG); i la pròpia Agència de Residus de Catalunya (ARC).

L’objectiu d’aquesta exposició és acostar a la ciutadania els productes, projectes, estratègies i materials que compleixen criteris de disseny per al reciclatge, per tal de difondre aquest concepte i promoure el consum de productes ecodissenyats. L’exposició va acompanyada del Catàleg Premi Disseny per al Reciclatge 2013, on hi ha la informació del Premi i dels articles exposats.

El premi té quatre categories, els guanyadors de les quals han estat:

• Productes: Premi a “Urbikes”, d’Edse Inventiva SL. Són bicicletes urbanes dissenyades per a un ús compartit i amb un baix manteniment. Es tracta d’un producte de llarga vida, de baix manteniment i fàcil reparabilitat, fabricat amb components monomaterials que faciliten la seva reciclabilitat, i que a més aposta per un model de mobilitat sostenible.

• Projectes: Premi per al “Ganivet nova sèrie 900-ARCOS”, presentat per Inèdit Innovació SL i realitzat conjuntament amb ARCOS, ENISA USC I ICTA. S’ha premiat l’esforç d’innovació en un producte madur, amb la integració d’estratègies de desmaterialització, l’ús de material reciclat i la incorporació d’informació ambiental en la comunicació del producte, i per la transformació empresarial que ha representat.

• Estratègies: Guardó al “Sistema AIGUA10 BEURE”, presentat per Empordaigua SL. Estratègia per servir 'aigua de l'aixeta purificada mitjançant una tecnologia de membranes a establiments d’hosteleria i restauració. Es premia la reducció de residus d’envasos en el sector de begudes, amb la consegüent reducció d’impactes ambientals associats al consum i transport d’ampolles, i per la bona estratègia de comunicació que l’acompanya.

• Materials: Premi per a “Green Rubber”, presentat per ZICLA i realitzat conjuntament amb Microeurope KFT. Són copolímers termoplàstics que incorporen pols de cautxú de pneumàtics fora d'ús (cautxú micronitzat) obtingut mitjançat la tecnologia de raig d'aigua. S’ha aconseguit reciclar un residu de difícil valorització material convertint-lo en un producte de valor afegit mitjançant una nova tecnologia.

A banda dels premiats, el jurat ha atorgat una sèrie de mencions especials:

• Productes: “Mobiliari urbà Aalb”, presentat per Grisverd i dissenyat per Nutcreatives, pel seu disseny ben resolt, senzill i contemporani, robust, de llarga vida i fàcil manteniment, i per la incorporació de material reciclat post-consum. “Snipe 100– sabata 100% compostable”, presentada per Ernesto Segarra, amb disseny vinculat a l’empresa Franquiz Comercial 21 SL, per ser un element quotidià dissenyat per retornar els materials al seu cicle biològic natural, la qual cosa marca una nova tendència en productes de consum. “Butaca Boost”, presentada per Grassoler SA i dissenyada per Jordi Millà, per ser una cadira desmaterialitzada respecte d’una cadira convencional, dissenyada per facilitar la seva reciclabilitat i el seu manteniment.

• Projectes: “Furnfinder”, presentat per Elena Cañas i realitzat amb Pablo Gutiérrez, Lluís Marfany i Mireia Garrido, per utilitzar les noves tecnologies per fer més accessible per a tothom la reutilització de mobles, tot facilitant la seva geolocalització, i per allargar la vida útil dels mobles, evitant la generació de residus. “Compots testos biodegradables”, presentat per Andreu Goy Marquès, pel canvi de material en un producte convencional, tot permetent la seva integració en el cicle orgànic de manera natural i evitant la generació de residus, i utilitzar un material biològic que no competeix amb la producció d’aliments, ja que procedeix de residus del processat de patates.

• Estratègies: “Programa Reutilitza”, presentat per Tecnologia per a tothom (TXT), per fomentar la reutilització d’equips informàtics, allargant la seva vida útil, i a la vegada formar i sensibilitzar els estudiants en aquesta estratègia. “Greening Books”, presentada per Leitat i realitzat conjuntament amb El Tinter i Simpple, per la millora del comportament ambiental del sector editorial, la generació de guies de bones pràctiques per al sector i la comunicació ambiental als usuaris de publicacions. “Infinitloop”, presentat per Dídac Ferrer i realitzat conjuntament amb les entitats Tarpuna SCCL, Pare Manel, Estel Tàpia, Nou Xamfrà i els professionals Míriam Suso, Maria Beltran I Víctor Doménech, per l’originalitat de la proposta, per fer reutilitzable un element tradicionalment d’un sol ús, tot aportant-li valor emocional i social, i per fomentar la transparència al llarg de la cadena de valor.

• Materials: “Ús de residus de les indústries tèxtil i de l’adoberia per a la tintura de teixits”, presentat per Leitat, per la valorització material d’un residu d’origen animal en un producte de valor afegit, amb una reducció directa de l’impacte ambiental del procés global.

© 2008 ICTA - Universitat Autònoma de Barcelona - Tots els drets reservats